Επιλογή Σελίδας

Ψάχνεις να αγοράσεις ένα πραγματικά καλό αυτοκίνητο  και έχεις κάνει έρευνα σε sites αυτοκινήτων, έχεις ρωτήσει φίλους και γνωστούς, έφαγες ατελείωτες ώρες στο youtube, κατάφερες και βρήκες την κατανάλωση και τα λίτρα χωρητικότητας του πορτ μπαγκάζ, τα τέλη κυκλοφορίας, τα ετήσια ασφάλιστρα και πλέον νιώθεις έτοιμος!

Από τον online κόσμο όμως, η μετάβαση στην ελληνική πραγματικότητα θα είναι απότομη και πρέπει να προσαρμοστείς γρήγορα. Καθημερινά θα ανακαλύπτεις γύρω σου χιλιάδες κακοσυντηρημένα αυτοκίνητα, άλλα τρακαρισμένα και επισκευασμένα και άλλα… με γυρισμένα χιλιόμετρα έτοιμα να πουληθούν με την ταμπέλα της ευκαιρίας..

Αυτοκίνητα leasing ή εισαγωγής που δεν έχεις ιδέα από που και πως ήρθανε στη χώρα, βιβλία service που ως δια μαγείας εξαφανίστηκαν και δίπλα τους, συνήθως, ένας πολύ κουλ ιδιοκτήτης ή ένας καλογυαλισμένος πωλητής που σου λέει:

«Το αυτοκίνητο είναι χαρτί»

Ρωτήστε και εμένα. Επτά ολόκληρους μήνες μου πήρε να βρω ένα σωστό MX-5… Ήθελα  cabrio βλέπεις και μάλιστα περασμένων δεκαετιών.

Μετά από πολλές συζητήσεις με ανθρώπους που είχαν τρομακτικές εμπειρίες αλλά και από τη δική μας πείρα στο μικρόκοσμο των «μικρών αγγελιών», καταλήξαμε στα 10 βήματα που θα σε οδηγήσουν στην πιο σοφή αγορά αυτοκινήτου που έχεις κάνει ποτέ!

Τι να προσέξεις λοιπόν; Δες παρακάτω!

  1. Προσδιόρισε τις ανάγκες σου

Ποια θα είναι η χρήση του νέου σου αυτοκινήτου; Κυκλοφορείς καθημερινά στο κέντρο της πόλης και θέλεις οικονομία και εύκολο πάρκινγκ; Πόσα ταξίδια κάνεις το χρόνο και συνήθως πόσα άτομα μεταφέρεις μαζί σου; Σου αρέσει η ταχύτητα και ψάχνεις για κάποιο αυτοκίνητο με μεγάλο «δείκτη» fun-to-drive;

Ποιος ξέρει, μπορεί απλώς να θέλεις να αγοράσεις ένα αυτοκίνητο diesel, λόγω της μεγαλύτερης οικονομίας καυσίμου και -κακά τα ψέματα- επειδή είναι και λίγο της μόδας! Αλήθεια όμως, ξέρεις πραγματικά γιατί θέλεις πετρέλαιο;

Αν κάνεις πολλά ταξίδια και διανύεις σε ετήσια βάση πάνω από 20.000 χιλιόμετρα τότε ναι, ένα diesel αυτοκίνητο θα σε βολέψει πολύ, διαφορετικά η απόσβεση του έξτρα κόστους αγοράς του -διότι είναι και πιο ακριβά- θα αργήσει και τελικά ίσως να μην αξίζει.

Όποια και να είναι η καθημερινότητά σου στο δρόμο, αυτό που πρέπει να κάνεις πρώτα από όλα είναι η ιεράρχηση των αναγκών σου. Μόνο έτσι θα μπορέσεις να κατανοήσεις πως πρέπει να είναι το επόμενό σου αυτοκίνητο και μόνο έτσι θα το βρεις!

Διάβασε του 10 τύπους αυτοκινήτων και βρες ποιος είναι ο ιδανικός για εσένα!

  1. Κάνε τη δική σου έρευνα!

Όπως δεν θα πήγαινες για πρώτο ραντεβού σε ένα εστιατόριο που δεν έχεις ακούσει τίποτα γι’αυτό, το ίδιο θα έπρεπε να κάνεις και πριν αγοράσεις ένα αυτοκίνητο. Πριν καταλήξεις σε κάποιο αυτοκίνητο ζήτα τη συμβουλή των ειδικών, διάβασε στα fora για προσωπικές εμπειρίες άλλων ιδιοκτητών και μάθε την άποψη των δημοσιογράφων μετά από δοκιμές και συγκριτικά.

Το ίντερνετ είναι γεμάτο από πληροφορίες, οπότε «μπες» online και αφιέρωσε λίγο χρόνο για να μάθεις περισσότερα για αυτό που σε ενδιαφέρει. Δεν θα το μετανιώσεις!

Συμβουλή: Δες video reviews για το αυτοκίνητο που σε ενδιαφέρει. Ψάξε στο Google για αυτό που πραγματικά σε προβληματίζει, όπως για παράδειγμα τη φράση: «πόσο άνετο είναι ένα station wagon για μια 3-μελή οικογένεια;» ή «Ποια είναι τα πιο άνετα coupe για ψηλούς οδηγούς» και θα βρεις απαντήσεις και προτάσεις που θα σε βοηθήσουν πραγματικά!»

  1. Καθόρισε το budget σου

Ο υπολογισμός του budget είναι πολύ σημαντικός. Ρώτα τον εαυτό σου ποιο είναι το ρεαλιστικό κόστος που μπορείς να «αντέξεις» και στη συνέχεια ξεκίνα την έρευνα για το κατάλληλο αυτοκίνητο. Αν αγοράσεις με δόσεις, υπολόγισε:

  1. το διάστημα που αυτές θα διαρκέσουν
  2. το κόστος των καυσίμων
  3. την τακτική συντήρηση με βάση τις προδιαγραφές του κατασκευαστή (ναι όλα αυτά μπορείς να τα βρεις στο ίντερνετ!)
  4. το κόστος της ασφάλειας ανά έτος
  5. τα τέλη κυκλοφορίας
  6. το φόρο πολυτελείας (αν έχει)

Αν δεν τα σκεφτείς αυτά εκ των προτέρων, το πιο πιθανό είναι να βρεθείς προ εκπλήξεως και τελικά να βγεις off budget!

Συμβουλή: Αυτοκίνητα τα οποία όταν ήταν καινούρια κόστιζαν μια περιουσία και τώρα τα βρίσκεις στο 1/3 της τιμής τους, δεν σημαίνει ότι θα έχουν και αντίστοιχα, χαμηλό κόστος συντήρησης. Για παράδειγμα ένα πολυτελές sedan δεκαετίας ή ένα θηριώδες  SUV του 2006, δεν θα έχει το ίδιο κόστος συντήρησης όπως ένα σύγχρονο  Crossover.

  1. Κάνε τον πρώτο έλεγχο μόνος σου!

Καλό θα ήταν πριν αναθέσεις σε κάποιον έμπειρο μηχανικό να ελέγξει το μεταχειρισμένο που βρήκες, να αποκτήσεις πρώτα τη δική σου άποψη κάνοντας ένα μίνι έλεγχο. Μπορείς να βρεις τα συνληθη προβλήματα του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου που θες ψάχνοντας online! Τα σημεία που πρέπει να επικεντρωθείς αναγράφονται παρακάτω, αν ενδιαφέρεσαι όμως για βαθύτερη ανάλυση του DIY (Do It Yourself) ελέγχου, στο blog της Spotmechanic θα μάθεις πολλές πληροφορίες.

Τι να προσέξεις λοιπόν;

Εξωτερικό 

Χρώμα: Πάρε το χρόνο σου και παρατήρησε το αυτοκίνητο από μακριά. Μήπως η πόρτα ή τα φτερά έχουν ελαφρώς διαφορετικό χρώμα; Αν ναι, τότε το αυτοκίνητο έχει ξαναβαφτεί και πρέπει να μάθεις το λόγο.

Αρμοί: Έλεγξε τους αρμούς του αυτοκινήτου, δηλαδή το κενό που σχηματίζεται ανάμεσα σε δύο κομμάτια λαμαρίνας, π.χ το κενό ανάμεσα στο καπό και τα φτερά. Είναι ίδιο και στις δύο πλευρές; Αν όχι τότε το αυτοκίνητο θα έχει υποστεί κάποιο χτύπημα και θα πρέπει να εξετάσεις το ζήτημα βαθύτερα.

Ελαστικά: Τα λάστιχα θα πρέπει να έχουν «φρέσκια» γόμα και βαθιές αυλακώσεις, όχι «ραγάδες», σκισίματα και άλλες φθορές. Ένας καλός τρόπος για να βγάλεις ένα γρήγορο συμπέρασμα για τα ελαστικά είναι να ελέγξεις την ημερομηνία κατασκευής τους. Αν είναι πάνω από τριετίας, υπολόγισε το κόστος αντικατάστασής τους.

 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση το λάστιχο κατασκευάστηκε την 14η εβδομάδα του 2011

Εσωτερικό

Ηλεκτρονικές λειτουργίες: Μπες μέσα στο αυτοκίνητο, βάλτο μπροστά και άρχισε να πειράζεις όλους τους διακόπτες που ενεργοποιούν τις ηλεκτρονικές λειτουργίες. Βεβαιώσου ότι το A/C δουλεύει κανονικά και αθόρυβα, έλεγξε τα φώτα σε όλες τις «σκάλες», ενεργοποίησε τα φλας και τα αλάρμ, δυνάμωσε το ηχοσύστημα στο φουλ! Αν το αυτοκίνητο διαθέτει έξτρα, όπως θερμαινόμενα καθίσματα για παράδειγμα, ενεργοποίησέ τα και ας είναι και καλοκαίρι!

Καθίσματα: Τα καθίσματα πρέπει να ρυθμίζονται απροβλημάτιστα και αν το αυτοκίνητο είναι 3-πορτο να «διπλώνουν» εύκολα για γρήγορη πρόσβαση στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Αν οι ταπετσαρίες είναι βρόμικες θα χρειαστεί ένας καλός βιολογικός καθαρισμός μιας και μαζεύουν πάνω τους μικρόβια τα οποία εκτός από ότι είναι ανθυγιεινά, προκαλούν και έντονη δυσοσμία.

Μηχανή

Τα πράγματα που μπορείς να ελέγξεις μόνος σου σε έναν κινητήρα (χωρίς ειδικό εξοπλισμό) είναι λίγα. Παρ’όλα αυτά καλό θα ήταν να ελέγξεις τη στάθμη του λαδιού (πρέπει το λάδι να βρίσκεται κοντά στην ένδειξη max. του δείκτη λαδιού – το χρώμα μην σε απασχολεί, αν είναι μαύρο σημαίνει ότι το λάδι κάνει καλά τη «δουλειά» του), να ελέγξεις τα κομμάτια του κινητήρα στα σημεία που ενώνονται μεταξύ τους για τυχόν διαρροές και να σιγουρευτείς ότι δεν υπάρχουν κομμένα κολάρα ή άλλα φθαρμένα εξαρτήματα. Σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση του κινητήρα θα μάθεις και από το test drive!

  1. Ζήτησε το βιβλίο service και ενημερώσου για τη συντήρηση

Το βιβλίο service είναι η απόδειξη ότι ένα αυτοκίνητο έχει συντηρηθεί σωστά (ή και λάθος) και μπορεί να σου δώσει πολλά και ενδιαφέρονται στοιχεία. Κάθε πόσα χιλιόμετρα «έκανε» αλλαγή λαδιών; Δίσκο-πλατό έχει αλλάξει και αν ναι πότε; Γιατί έχει αλλάξει αντλία νερού πριν τις 100.000χλμ;

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν! Έτσι μπορείς να εκτιμήσεις καλύτερα την αξία του αυτοκινήτου που ενδιαφέρεσαι να αγοράσεις, μπορείς να επιβεβαιώσεις, κατά κάποιο τρόπο, ότι τα χιλιόμετρα που αναγράφονται στο κοντέρ είναι πραγματικά και τέλος, μπορείς να υπολογίσεις τι έξοδα ενδέχεται να προκύψουν μετά την αγορά του.

Είμαι σίγουρος πως δεν θα ήθελες να αγοράσεις ένα αυτοκίνητο και ξαφνικά να μπεις σε έξοδα επειδή -χωρίς να το ξέρεις- ήταν η ώρα για αλλαγή καδένας χρονισμού, γι’αυτό αφιέρωσε λίγο χρόνο (όχι πάνω από 5 λεπτά) για να διαβάσεις με συγκέντρωση το βιβλίο service!

Συμβουλή: Πρόσεχε όμως γιατί υπάρχουν και τα πλαστά! Σύμφωνα με τα στοιχεία της Spotmechanic, το 60% των αυτοκινήτων που πωλούνται στην αγορά δε διαθέτουν βιβλίο service.

  1. Έλεγχος από ειδικό

Ναι, μπορεί για 5.000€ μία BMW Σειρά 3 του 2003 (e46) να «φωνάζει» από μακριά ότι πρόκειται για ένα καλό deal, σύντομα όμως ο ενθουσιασμός μπορεί να μετατραπεί σε δράμα αν δεν το ελέγξεις με κάποιον ειδικό.

Η αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου χωρίς να έχει προηγηθεί τεχνικός έλεγχος, μπορεί και να είναι «η μητέρα» όλων των λαθών. Πολλά αυτοκίνητα εκεί έξω πωλούνται με την μορφή της «ευκαιρίας», οπότε για να καταλάβεις αν τα λεγόμενα του τάδε ιδιοκτήτη/εμπόρου συμβαδίζουν με την πραγματικότητα, πρέπει πρώτα να το «περάσεις» από το «μικροσκόπιο».

Το αυτοκίνητο είναι μια μεγάλη επένδυση που θα κάνεις στη ζωή σου γι’αυτό και ο τεχνικός έλεγχος επιβάλλεται, πολύ απλά για να διαπιστωθεί με ακρίβεια η κατάστασή του. Λίγοι είναι αυτοί θα σου πουν την αλήθεια ως έχει αλλά και πάλι, μην το ρισκάρεις, έλεγξέ το με κάποιον ειδικό! Είναι μαθηματικά βέβαιο, πως ένας επαγγελματίας θα βρει αυτό, που το άπειρο μάτι θα αγνοήσει.

Συμβουλή: Θυμήσου! Δεν φτάνει ένας κλασικός έλεγχος με διαγνωστικό μηχάνημα. Το αυτοκίνητο θα πρέπει να σηκωθεί στον αέρα και να ελεγχθούν ενδελεχώς τόσο τα μηχανικά του μέρη για τυχόν προβλήματα και διαρροές, όσο και η δομή του πλαισίου για πιθανά τρακαρίσματα του παρελθόντος. Στο τέλος, χρειάζεται φυσικά και ένα test drive από κάποιον επαγγελματία ώστε να αξιολογήσει τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου.

  1. Μείνε μακριά από τη σκουριά

Αν κοιτάξεις κάτω από το αυτοκίνητο και δεις σκουριασμένα μέρη, τότε καλύτερα να βρεις κάποιο άλλο. Η σκουριά καταστρέφει τις λαμαρίνες, τα μηχανικά μέρη, τα παρελκόμενα των αναρτήσεων ακόμα και τον «εγκέφαλο» του αυτοκινήτου.

Κάνε τη χάρη στον εαυτό σου και έλεγξε το αυτοκίνητο για σκουριά, ιδιαίτερα αν ψάχνεις για κάποιο παλιό μοντέλο, και φυσικά αν ζεις σε νησί ή σε παγωμένες περιοχές όπου το χειμώνα οι δρόμοι είναι γεμάτοι αλάτι. Η σκουριά στο αυτοκίνητο μπορεί να σε βάλει σε πολύ μεγάλα έξοδα!

  1. Κάνε το σωστόtest drive!

Καλός ο τεχνικός έλεγχος και το βιβλίο service, αλλά αν δεν οδηγήσεις το αυτοκίνητο σε πραγματικές συνθήκες δεν θα καταλάβεις αν πραγματικά σου ταιριάζει.

Καταρχάς βολεύεσαι στο κάθισμα; Η θέση οδήγησης είναι η σωστή; Έχεις καλή ορατότητα; Πόσο καίει πραγματικά; Η επιδόσεις του κινητήρα είναι επαρκείς για μια προσπέραση; Τα ψώνια της εβδομάδας χωράνε στο πορτ-μπαγκάζ; Μέσα σε δεκάλεπτο τεστ είναι αδύνατον να δώσεις απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα!

Εμείς πιστεύουμε ότι η αγορά ενός αυτοκινήτου δεν πρέπει να γίνεται με τη θηλιά στο λαιμό. Θέλουμε να ζήσεις μαζί του, να το δοκιμάσεις χωρίς κανένα άγχος ή πίεση και στο τέλος, αν το μετανιώσεις, να μπορείς να το γυρίσεις πίσω. Γι’αυτό το λόγο δίνουμε 7 ημέρες δικαίωμα επιστροφής με άμεση επιστροφή των χρημάτων σου! Έτσι πρέπει αν γίνεται η αγορά ενός αυτοκινήτου…

Συμβουλή: Κατά τη διάρκεια του test drive μπορείς να εντοπίσεις κρυμμένα προβλήματα που αφορούν τον κινητήρα (όπως π.χ το να μην έχει γραμμική απόδοση και να «κομπιάζει»), των αναρτήσεων, του κιβωτίου ταχυτήτων, του συμπλέκτη, των φρένων, οπότε έχε τις «κεραίες» σου ανοιχτές!

  1. Συγκράτησε τον ενθουσιασμό σου!

Μπορεί να ακούγεται λίγο περίεργο, αλλά το να ερωτευτείς ένα αυτοκίνητο πριν καν το αγοράσεις μπορεί να οδηγήσει στην «τύφλωση» και ως εκ τούτου σε μια λανθασμένη επιλογή που στο μέλλον θα μετανιώνεις.

Δίνω ένα παράδειγμα για να γίνω πιο σαφής: Ένας παιδικός μου φίλος ήθελε να αγοράσει ένα Land Rover Defender. Το ποθούσε τόσο πολύ που πραγματικά ήταν ανίκανος να σκεφτεί καθαρά και να καταλάβει ότι για τη χρήση που το θέλει (να πηγαίνει δηλαδή από το γραφείο στο σπίτι και τούμπαλιν) δεν θα τον βόλευε.

Τελικά όμως επέμεινε, μάζεψε τα λεφτά που του έλειπαν και αγόρασε ένα πολύ εντυπωσιακό 3-πορτο Defender του 1985. Το αυτοκίνητο είχε διανύσει 200.000 χιλιόμετρα, ο όγκος του ήταν απαγορευτικός για την καθημερινή μετακίνηση σε πυκνοκατοικημένο προάστιο της Αθήνας, ενώ μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, το Defender μπορούσε να καταναλώσει μέχρι και την τελευταία σταγόνα πετρελαίου από ένα ντεπόζιτο 80 λίτρων.

Φυσικά, ο αρχικός ενθουσιασμός, τώρα έχει αντιστραφεί πλήρως…

Συμβουλή 1η: Μην κολλάς στις «αγαπημένες μάρκες». Οι καιροί αλλάζουν και μαζί τους και οι κατασκευαστές. Τα standards που σήμερα έχουμε δεδομένα μεταβάλλονται συνεχώς, τα εργοστάσια αλλάζουν τοποθεσίες, οι μηχανικοί συνταξιοδοτούνται και νέοι CEOs μπαίνουν στο παιχνίδι καθημερινά, ο κάθε ένας με το δικό του όραμα.

Συμβουλή 2η: Προσπάθησε να μην δείχνεις τον ενθουσιασμό σου. Ακόμα και αν το αυτοκίνητο είναι το κατάλληλο για σένα, αν ο πωλητής καταλάβει πόσο πολύ το θέλεις, θα χάσεις την διαπραγματευτική σου δύναμη (κυρίως με τους εμπόρους).

  1. Διεύρυνε τις εναλλακτικές σου

Καλό θα ήταν να μην εστιάζεις την προσοχή σου στην εύρεση ενός συγκεκριμένου αυτοκινήτου. Προσπάθησε να διευρύνεις τις επιλογές σου και να οδηγήσεις όσα περισσότερα αυτοκίνητα μπορείς! Θα δεις ότι θα σε χαροποιήσει ιδιαίτερα να «απορροφάς» την οδηγική εμπειρία που έχει να προσφέρει το κάθε ένα και στο τέλος, είναι σίγουρο ότι θα πάρεις μια πολύ πιο ξεκάθαρη απόφαση! Αρκεί να έχεις υπομονή… το «κλειδί» δηλαδή, στην επιτυχημένη αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου!