Όπως θα διαπιστώσει κανείς με μια σύντομη ματιά οι αγορές καινούργιων αυτοκινήτων στην Ελλάδα έχουν πέσει κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι μια ολοένα αυξανόμενη μερίδα των υποψήφιων αγοραστών αυτοκινήτου, ελέω οικονομικής δυσχέρειας, απευθύνονται στην αγορά μεταχειρισμένων.
Τι θα πρέπει να προσέξετε πριν αγοράσετε
Ανεξαρτήτως από το αν θα επιλέξετε να αγοράσετε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από ιδιώτη ή από εταιρεία, θα πρέπει να είστε σωστά ενημερωμένοι για το τι θα πρέπει να προσέξετε έτσι ώστε να μην πέσετε θύματα το εκάστοτε επιτήδειου. Δείτε παρακάτω έναν βασικό μπούσουλα για το τι θα πρέπει να τσεκάρετε πριν αγοράσετε:
* Βιβλίο συντήρησης. Αφού βεβαιωθείτε από τον πωλητή ότι το αυτοκίνητο έχει περάσει όλα τα απαραίτητα σέρβις, ζητήστε να δείτε το σχετικό βιβλίο συντήρησης. Αν αυτό δεν είναι σφραγισμένο, τότε δεν ισχύει και η εγγύηση του αυτοκινήτου. Επίσης, το βιβλίο συντήρησης θα πρέπει να συμφωνεί με τα αναγραφόμενα χιλιόμετρα του αυτοκινήτου, χωρίς ιδιαίτερα μεγάλες αποκλίσεις. Στο θέμα των χιλιομέτρων θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη βάση μιας και αποτελεί σύνηθες φαινόμενο η παραποίησή τους για να δικαιολογηθεί το αυξημένο κόστος αγοράς.
* Αριθμός πλαισίου. Ελέγξτε το σημείο που βρίσκεται το πινακίδιο και την κατάστασή του για ίχνη από γδαρσίματα ή γρατζουνιές ή φθορά στις βιδούλες που συγκρατούν την μεταλλική πλάκα. Τα σημάδια αυτά πιθανώς να δηλώνουν ότι κάποιος τρίτος «επενέβη» σε αυτό. Επίσης, τσεκάρετε αν συμπίπτουν οι αριθμοί τις άδειας κυκλοφορίας με εκείνους του αριθμού πλαισίου, καθώς είναι συχνό φαινόμενο να αντικαθίστανται τα πλαίσια από κλεμμένα ή σοβαρά τρακαρισμένα οχήματα.
* Παραστατικό. Αφού ολοκληρωθεί η μεταβίβαση, θα πρέπει να πάρετε από τον πωλητή την σχετική απόδειξη λιανικής πώλησης, όπου και θα αναγράφεται το ακριβές αντίτιμο της μεταβίβασης. Η απόδειξη αυτή είναι απαραίτητη για την φορολογική δήλωση.
* ΚΤΕΟ και κάρτα καυσαερίων. Ζητήστε από τον πωλητή να δείτε την κάρτα καυσαερίων, καθώς και την σχετική σφραγίδα από το ΚΤΕΟ. Αν το αυτοκίνητο δεν έχει περάσει ΚΤΕΟ, τότε ζητήστε του να το περάσει ο ίδιος, καθώς μια τέτοια «αμέλεια» ενέχει σοβαρούς λόγους ανησυχίας από πλευράς σας για την καλή κατάσταση των μηχανικών μερών του οχήματος.
* Άδεια κυκλοφορίας. Τσεκάρετε ότι το έτος κατά το οποίο πρωτοκυκλοφόρησε το αυτοκίνητο και αναγράφεται στην άδεια, είναι αυτό το οποίο σας ανέφερε ο πωλητής. Σημειώστε ότι σε περιπτώσεις εισαγόμενων μεταχειρισμένων, η άδεια αναγράφει το έτος στο οποίο το αυτοκίνητο έβγαλε πινακίδες στην Ελλάδα και όχι το έτος κατά το οποίο κυκλοφόρησε στο εξωτερικό. Τέλος, ελέγξτε κατά πόσο ο πωλητής είναι στην πραγματικότητα και ο νόμιμος κάτοχος του αυτοκινήτου.
* Μηχανικά μέρη αυτοκινήτου και λοιπά «αξεσουάρ». Μπορεί ένα αυτοκίνητο εξωτερικά να δείχνει ιδανικό, αλλά τα μηχανικά του μέρη να κρύβουν πολλούς κινδύνους. Δείτε σε τι κατάσταση βρίσκεται ο συμπλέκτης και το κιβώτιο ελέγχοντας αν «μπαίνουν» σωστά οι ταχύτητες. Κάντε μια μικρή διαδρομή με το αυτοκίνητο για να ελέγξετε ότι το σύστημα διεύθυνσης δεν παρεκκλίνει της πορείας και ότι ανταποκρίνεται άμεσα στις εντολές. Αν μπορείτε, ελέγξτε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κινητήρας (διαρροές του καρτέρ, φθορές στα καλώδια κτλ.), καθώς επίσης και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ελαστικά ζητώντας από τον πωλητή να σας ενημερώσει για την ακριβή ημερομηνία τοποθέτησής τους.
Τέλος, καλό θα ήταν να πάτε το αυτοκίνητο σε κάποιον μηχανικό της εμπιστοσύνης σας για να ελέγξει, ως πιο έμπειρος, τα μηχανικά του μέρη.