Επιλογή Σελίδας

Συμβουλές για να κινηθείτε άνετα όλες τις εποχές.

1. Προσαρμόστε το αυτοκίνητό σας στο χειμώνα

Προσθέστε την κατάλληλη ποσότητα αντιψυκτικού στο ψυκτικό της μηχανής. Θα προστατέψει το αυτοκίνητό σας από τον πάγο και τη διάβρωση. Ελέγξτε την μπαταρία για να βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετή ισχύ για τις εκκινήσεις στο κρύο του χειμώνα. Ελέγξτε τα φρένα σας. Αν τα φρένα δεν αποδίδουν σωστά το αυτοκίνητο μπορεί να έλκεται στο πλάι κατά το σταμάτημα. Έχετε μαζί σας εξοπλισμό ανάγκης. Ένας φακός, μια κουβέρτα, άμμος ή αλάτι και μια ξύστρα χιονιού είναι απαραίτητα. Ελέγξτε το καλοριφέρ και τον αποψύκτη. Θα σας εξασφαλίσουν άνεση και θα κρατήσουν το παρμπρίζ σας καθαρό από πάγο και συγκεντρώσεις ατμών. Αλλάξτε τα λάδια. Τα λιπαντικά για χειμερινές συνθήκες εξασφαλίζουν εύκολη εκκίνηση. Χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα υγρά για το παρμπρίζ. Με κατάλληλους υαλοκαθαριστήρες, ένα αντιψυκτικό διάλυμα θα κρατά πάντα καθαρό το παρμπρίζ.

2. Αποκτήστε ικανότητες οδήγησης για χειμερινές συνθήκες.

Προβλέψτε παραπάνω χρόνο για να φθάσετε στον προορισμό σας. Διπλασιάστε την απόσταση ασφαλείας. Η παραπάνω απόσταση ανάμεσα σε εσάς και το προπορευόμενο αυτοκίνητο θα σας δώσει αρκετό χρόνο να σταματήσετε. Κρατήστε το αυτοκίνητό σας καθαρό. Το τακτικό ξέπλυμα με καθαρό νερό μειώνει τη διάβρωση που προκαλείται απο τα χημικά, το αλάτι και το χαλίκι που χρησιμοποιείται για την απόψυξη των δρόμων. Προσοχή στις γέφυρες και άνω διαβάσεις. Σε αυτές τις επιφάνειες ο πάγος τείνει να σχηματίζεται γρηγορότερα, για αυτό προσαρμόστε ανάλογα την οδήγησή σας. Να βλέπετε και να σας βλέπουν. Φροντίστε την ορατότητα κρατώντας τα φώτα σας αναμμένα και το παρμπρίζ σας καθαρό. Να ξέρετε τι πρέπει να κάνετε αν κολλήσετε σε πάγο ή χιόνι. Μην περιστρέφετε (σπινιάρετε) τους τροχούς σας. Αφαιρέστε το χιόνι γύρω από τα ελαστικά σας και κουνήστε ελαφρά μπρος-πίσω το αυτοκίνητό σας.

3. Καθώς οι εποχές αλλάζουν, ιδιαίτερα την άνοιξη και το φθινόπωρο, να είστε προετοιμασμένοι για έντονες βροχοπτώσεις.

Διαβάστε το “Συμβουλές για οδήγηση σε βρεγμένο δρόμο” στο δικτυακό αυτό τόπο. Υπάρχουν πολλά σημαντικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε όπως: Υδρολίσθηση και πώς να την αποφύγετε. Οι βρεγμένοι δρόμοι είναι οι πιο επικίνδυνοι – Πώς να αντιμετωπίσετε τις ολισθήσεις – Η σημασία της ελάττωσης της ταχύτητας – Πώς να διατηρείτε τη σωστή απόσταση από τα άλλα οχήματα και να διατηρείτε την έλξη.

4. Συγκεντρώστε το πληρέστερο κουτί πρώτων βοηθειών που μπορείτε, ιδίως για την χειμερινή οδήγηση σε απομακρυσμένες περιοχές.

Προετοιμαστείτε για την περίπτωση που κολλήσετε κάπου. Για το κουτί σας χρησιμοποιήστε ένα συμπαγές δοχείο (μια βαριά τσάντα ή θήκη). Μερικά πράγματα που πρέπει να συμπεριλάβετε: φωτοβολίδες δρόμου, μάλλινες κουβέρτες, καλώδια βραχυκύκλωσης, σνακ, ένα μικρό φουρνάκι, έτοιμες σούπες, κατσαρολικά και σύνεργα φαγητού, χοντρές κάλτσες, καπέλο, γάντια, φάρμακα, αλυσίδες ελαστικών, φτυάρι χιονιού, κερί, αναπτήρα και σπίρτα, φακό και ραδιόφωνο με καινούργιες μπαταρίες, και κάτι να διαβάσετε κατά τη μεγάλη αναμονή. Μην ξεχνάτε τα φάρμακα και τις απαραίτητες προμήθειες προσωπικών ειδών. Να διαθέτετε πάντα κουτί πρώτων βοηθειών. Εξασφαλίστε ότι το κινητό σας έχει αρκετή ισχύ μπαταρίας.

5. Προετοιμαστείτε νωρίτερα για να καλύψετε τις ειδικές απαιτήσεις των διαφορετικών εποχών.

Πρέπει να προετοιμάσετε το αυτοκίνητο και τα ελαστικά σας από πολύ νωρίτερα για το χειμώνα όπως και για τις άλλες εποχές. Η ομίχλη, οι έντονες βροχοπτώσεις, το χιόνι και ο πάγος, η αντηλιά και η θερμότητα χρειάζονται ειδικές ρυθμίσεις και συντήρηση. Δείτε τις συμβουλές μας για οδήγηση σε χειμερινές συνθήκες και την ενότητα “Συντήρηση ελαστικού” στον δικτυακό τόπο για περισσότερες πληροφορίες. Συμβουλευτείτε επίσης έναν αντιπρόσωπο της Goodyear.

6. Μάθετε πώς να αντιμετωπίσετε την ομίχλη.

Το καλύτερο είναι να μην οδηγείτε με ομίχλη, αν πρέπει όμως πάρτε τα ακόλουθα μέτρα: –Ελαττώστε ταχύτητα. Αν βλέπετε φώτα πορείας ή πίσω φώτα ελαττώστε και άλλο την ταχύτητά σας. Ένας οδηγός μπορεί να οδηγεί στο κέντρο του δρόμου ή μπορεί να έχει σταματήσει ή μόλις να κινείται. –Οδηγείτε με τα φώτα πορείας σας ρυθμισμένα σε θαμπό φως, ή χρησιμοποιήστε φώτα ομίχλης. –Μην υπερφορτώνετε τα φώτα πορείας σας. Μείνετε μέσα στα όρια του οπτικού σας πεδίου. Μπορεί να χρειαστεί να σταματήσετε απότομα. Αν η ομίχλη είναι πολύ πυκνή, βγείτε από το δρόμο και σταματήστε. Μην οδηγείτε στα πέντε ή 10 μίλια την ώρα. –Χρησιμοποιήστε τα φλας πολύ πριν στρίψετε και φρενάρετε σύντομα όταν πλησιάζετε σε στοπ για να προειδοποιήσετε τους άλλους οδηγούς.

7. Μάθετε πώς να αντιμετωπίσετε τους έντονους ανέμους.

Όταν οδηγείτε σε έντονους ανέμους να έχετε υπόψη σας τα εξής: -Οι οδηγοί φορτηγών, οχημάτων αναψυχής, οι “καμπινίστες” και όσοι σύρουν τρέιλερ πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. -Ελαττώστε την ταχύτητά σας και διορθώστε το τιμόνι σας όταν πηγαίνετε από μία προστατευμένη σε μια ανοικτή περιοχή . -Ελαττώστε την ταχύτητά σας όταν συναντάτε μεγάλα οχήματα όπως φορτηγά και λεωφορεία. -Η έντονη βροχή ή το χαλάζι πολλές φορές συνοδεύουν τους ισχυρούς ανέμους. Θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για βρεγμένες ή ολισθηρές περιοχές και να προβλέπετε τέτοιες συνθήκες.